Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Fabrique Nationale (FN) P90





FN P90

Το FN P90, το οποίο κυκλοφόρησε το 1994, θεωρήθηκε ως όπλο προσωπικής άμυνας και έχει χαρακτηριστεί ως ένα οπλοπολυβόλο και όχι όπλο εφόδου. Προοριζόταν αρχικά για να οπλίσει τις βοηθητικές εργασιακές μονάδες, όπως οι οδηγοί και οι κλητήρες, με ένα ισχυρό όπλο για να αισθάνονται πραγματική ασφάλεια στον καθημερινό αγώνα τους.
Ο σχεδιασμός του FN P90 είναι μοναδικός, αφού η λαβή του βρίσκεται πιο μπροστά από την θέση του υπερμεγέθη γεμιστήρα (50 σφαίρες) και έχει επίσης εργονομική λαβή και ξεχωριστή διάταξη. Το όπλο είναι ιδανικό για ομάδες ασφαλείας, χάρη στο μικρό του μέγεθος.
Το FN P90 διαθέτει ένα ημιδιαφανές γεμιστήρα κατασκευασμένο από πολυανθρακικό και είναι τοποθετημένος στο πάνω μέρος του όπλου. Εκεί, οι σφαίρες σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με το σύστημα υποδοχής και τοποθετούνται αυτόματα στην κατάλληλη θέση πριν την πυροδότηση. Ο μηχανισμός εξώθησης των χρησιμοποιημένων καλύκων βρίσκεται κάτω από την λαβή του όπλου. Ακόμη, ο μοχλός όπλισης είναι προσβάσιμος και από τις δύο πλευρές, επιτρέποντας έτσι αμφιδέξια χρήση, χωρίς να γίνει κάποια τροποποίηση.
Το FN P90, έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύει την θανατηφόρα σφαίρα διαστάσεων 5.7χ28mm με ταχύτητα που φτάνει τα 218m/s. Το συνολικό σύστημα μπορεί να διασπαστεί σε τέσσερα κύρια κομμάτια. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής του συστήματος πυροδότησης σφαιρών ανάμεσα σε μηχανισμό μονής ριπής και πληρώς αυτόματο σύστημα.
Το FN P90 χρησιμοποιήθηκε σε πολλές χώρες του πλανήτη, τόσο από στρατιωτικές δυνάμεις, όσο και από ομάδες ασφαλείας. Σχεδιάστηκε από τον Stephane Ferrand το 1986 και ξεκίνησε η παραγωγή του το 1993 από την Fabrique Nationale.


P90
Τεχνική περίληψη
The FN P90
Caliber:5.7 X 28 χιλ.
Δράση:Blowback
Μάζα:
  • 2,5 κλ (5,9 λίβρες) κενά
  • 3 κλ (6,6 λίβρες) που φορτώνονται
Μήκος:500 χιλ. (20 μέσα)
Μήκος Κάννης :263 χιλ. (10 μέσα)
Ποσοστό πυρκαγιάς:900 κύκλοι ανά λεπτό
Γεμιστήρας:50 κύκλοι
Αποτελεσματική σειρά:200m


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου