Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Heckler & Koch G36

G36


Heckler & Koch G36




Το Heckler & Koch G36 σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε την δεκαετία του ’90 για να αντικαταστήσει το όπλο εφόδου G3 (της Heckler & Koch), το οποίο ήταν μέχρι τότε το κύριο όπλο του Γερμανικού στρατού. Αρχικά, στόχος ήταν να αντικατασταθεί από το G11. Ωστόσο, η πτώση της Σοβιετικής ένωσης αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την διακοπή της κατασκευής του όπλου. Ένα άλλο υποψήφιο όπλο ήταν το G41, αλλά το υψηλό κόστος παρασκευής και συντήρησης αποθάρρυνε τον Γερμανικό στρατό από το να το χρησιμοποιήσει. Τελικά, το G36 τέθηκε σε υπηρεσία το 1996.
Το G36 είναι ένα πλήρως αυτόματο στρατιωτικό φορητό όπλο, το οποίο ξεχωρίζει από πολλά άλλα όπλα που κατασκευάστηκαν από την Heckler & Koch. Και αυτό γιατί ο Γερμανικός στρατός απαιτούσε εκείνη την περίοδο ένα ελαφρύ και φτηνό πλήρως αυτόματο όπλο, το οποίο θα ειναι κατασκευασμένο κυρίως από πλαστικό. Ο σχεδιασμός αυτού του όπλου ξεκίνησε το 1990 και τελείωσε το 1995. Τελικά προέκυψε το G36, ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο πυροβόλο όπλο.


Με το μαύρο φινίρισμα και τα εξαρτήματα από χάλυβα και πλαστικό, το G36 είναι ένα εντυπωσιακό όπλο. Διαθέτει καμπυλωτό, αποσπώμενο γεμιστήρα χωρητικότητας 30 σφαιρών (5.56x45mm), ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης στρογγυλού κουτιού χωρητικότητας 100 σφαιρών. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η χρήση γεμιστήρων που χρησιμοποιούνται από δυνάμεις του NATO, οι οποίοι είναι οι πιο διαδεδομένοι, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η χρήση του όπλου. Ακόμη, το G36 διαθέτει διακόπτη (αμφιδέξιας χρήσης) που αλλάζει το σύστημα πυροδότησης σφαιρών από το πλήρως αυτόματο σύστημα στο ημι-αυτόματο και το αντίστροφο. Τέλος, το όπλο διαθέτει δύο διαφορετικά στόχαστρα, ένα για μακρινές αποστάσεις και ένα κατάλληλο για την ταχεία χρήση του όπλου σε μικρές αποστάσεις.
Σύντομα μετά την κυκλοφορία του G36 κατασκευάστηκαν και κυκλοφόρησαν διάφορες επανασχεδιασμένες εκδόσεις του. Μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του είναι το G36A2, το οποίο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από αλουμίνο και διαθέτει στο κάτω μέρος μια “ράγα” με την δυνατότητα εγκατάστασης μέχρι και τεσσάρων εξαρτημάτων. Μια άλλη έκδοση του είναι το G36E, το οποίο τελικά κυκλοφόρησε με την ονομασία G36V. Πρόκειται για το ίδιο το G36, αλλά ήταν κατάλληλο για την χρήση των γεμιστήρων του NATO και χρησιμοποιήθηκε κυρίως έξω από την Γερμανία. Το MG36 είναι ένα πολυβόλο ελαφριάς κατηγορίας, το οποίο χρησιμοποιεί γεμιστήρες χωρητικότητας 100 σφαιρών. Παράλληλα με αυτό κυκλοφόρησε και το MG36E, το οποίο επίσης χρησιμοποιούσε γεμιστήρες του NATO, αν και σύντομα η παραγωγή και των δύο σταμάτησε. Ακόμη, έχει κυκλοφορήσει το G36K, το οποίο είχε μικρότερη κάννη και ήταν ευκολότερο στην χρήση, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα τοποθέτησης εκτοξευτή χειροβομβίδων. Τέλος, το G36C είναι μια ακομη μικρότερη έκδοση του G36K, το οποίο διέθετε στο πάνω μέρος μια μεταλλική “ράγα”, στην οποία τοποθετεί κανείς το στόχαστρο.
Το G36 έχει κάνει τεράστια επιτυχία από τότε που κυκλοφόρησε σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από στρατιωτικές δυνάμεις έχει χρησιμοποιηθεί και από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από περισσότερες από 30 χώρες, το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα πυροβόλα όπλα.



ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ G-36
Γεμιστήρας30 φυσιγγίων
Διαμέτρημα5,56 mm x 45 ΝΑΤΟ
Θέσεις βολής2 (ημιαυτόματη, αυτόματη)
Ταχύτητα φυσιγγίου920 μέτρα / δευτερόλεπτο
Κινητική ενέργεια1.730 J (Joules)
Μέγιστο βεληνεκές2 χιλιόμετρα
Σκοπευτικόοπτικό 1,5x και βοηθητικό ερυθρής ακίδας
Μήκος99 εκατοστά
Βάρος (άδειο / πλήρες)3,3 / 3,780 κιλά






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου