Kalashnikov AK 47
Προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Κόκκινος Στρατός είχε απωθήσει με επιτυχία τον γερμανικό στρατό και οι Σοβιετικοί είχαν καταφέρει να φτάσουν μέχρι την Γερμανία, σύχνα έρχονταν αντιμέτωποι με τα πιο εξελιγμένα όπλα του γερμανικού στρατού. Ένα τέτοιο όπλο ήταν το StG44*, το οποίο ήταν ένα πλήρως αυτόματο όπλο εφόδου. Συνεπώς, ο Κόκκινος Στρατός χρειαζόταν ένα αξιόπιστο όπλο, ικανό να αντιμετωπίσει αυτά των Γερμανών.
Ο Mikhail Kalashnikov στρατολογήθηκε στον Κόκκινο Στρατό το 1938 και υπηρέτησε ως οδηγός τανκς μέχρι που τραυματίστηκε το 1941 στην μάχη του Μπριάνσκ. Κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο, ξεκίνησε τον σχεδιασμό ενός πυροβόλου όπλου που θα χρησιμοποιούσε την σφαίρα των 7.62x41mm. Παρά τον σκληρό ανταγωνισμό, ο Kalashnikov που ήταν πια μέλος ομάδας κατάφερε να δημιουργήσει το AK 46, το οποίο λειτουργούσε με την σφαίρα των 7.62x39mm. Το AK 46 δοκιμάστηκε με επιτυχία το 1946, ενώ μια πιο αξιόπιστη έκδοση του, το AK 47, εμφανίστηκε το 1947 και τέθηκε σε υπηρεσία το 1949.
Το AK 47 είχε πολύ καθαρό σχεδιασμό και αποδείχτηκε εξαιρετικό στο πεδίο της μάχης. Η αρχική του μορφή διέθετε πολλά ξύλινα εξαρτήματα, γεγονός που το έκανε εύκολα αναγνωρίσιμο. Ήταν εφοδιασμένο με ένα ξύλινο κοντάκι, ενώ ακόμη και η λαβή του όπλου ήταν ξύλινη. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του AK 47 είναι ο μεταλλικός αποσπώμενος γεμιστήρας χωρητικότητας 30 σφαιρών, ο οποίος ήταν καμπυλόγραμμος. Το AK 47 ήταν ένα ημι-αυτόματο όπλο, ωστόσο, με έναν ειδικό διακόπτη μπορούσε να μετατραπεί σε πλήρως αυτόματο όπλο.
Δύο διαφορετικές εκδόσεις του AK 47 παράχθηκαν τα πρώτα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παραγωγή της πρώτης έκδοσης ξεκίνησε το 1948. Ωστόσο, τα πρώτα όπλα που κατασκευάστηκαν ήταν ελαττωματικά και πολλά από αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό οδήγησε σε ένα τροποποιημένο και βαρύτερο AK 47, του οποίου η παραγωγή ξεκίνησε το 1951 και τελείωσε το 1959. Το μεγάλο κόστος παραγωγής αυτού του όπλου οδήγησε αργότερα στον σχεδιασμό του AKM, το οποίο προέκυψε ύστερα από την μελέτη του τρόπου παραγωγής γερμανικών όπλων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το AKM ήταν φθηνότερο και ελαφρύτερο, ενώ μια ειδική έκδοσή του, το AKMS διέθετε μεταλλικό κοντάκι.
Γενικά, η παραγωγή του AK 47 ξεκίνησε το 1949 και τελείωσε το 1975. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα σχεδιάζονται καινούργιες εκδόσεις του όπλου αυτού. Πολλές μορφές αυτού του όπλου έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Πιστεύεται ότι περίπου 50 με 75 εκατομμύρια AK 47 έχουν παραχθεί, ενώ σχεδόν 100 εκατομμύρια όπλα που βασίστηκαν σε αυτό έχουν σχεδιαστεί συνολικά. Αυτό καθιστά τα AK μερικά από τα πιο επιτυχημένα όπλα στην ιστορία των πυροβόλων όπλων.
Ο σχεδιασμός του AK άρχισε τον τελευταίο χρόνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1944) όταν οι σοβιετικοί εισέβαλαν στο κατεστραμμένο πια Βερολίνο από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων και έπεσαν στα χέρια τους τα απόρρητα σχέδια διαφόρων οπλικών συστημάτων του 3ου Ράιχ, περιλαμβανομένου και του τυφεκίου StG44, το οποίο θεωρείται πρόγονος του ΑΚ-47. Μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1946, το AK-46 παρουσιάστηκε για επίσημες στρατιωτικές δοκιμές και το 1947 η σταθερή έκδοση του όπλου εισήχθη σε υπηρεσία με επιλογή των μονάδων του σοβιετικού στρατού. Η πρώτη ανάπτυξη του σχεδίου ήταν το AKS-47 (S-Skladnoy ή «αναδιπλωμένη»), η οποία ήταν εξοπλισμένη με αναδιπλωμένη στήριξη από μετάλλο. Το 1949, το AK-47 έγινε επίσημα δεκτό από τα σοβιετικά στρατεύματα και χρησιμοποιούνταν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Το αρχικό AK-47 ήταν ένα από τα πρώτα αληθινά τυφέκια εφόδου. Ακόμα και μετά από έξι δεκαετίες, λόγω της αντοχής του, το χαμηλό κόστος παραγωγής, και την ευκολία χρήσης, το μοντέλο (και οι παραλλαγές του) παραμένει το πιο διαδεδομένο και δημοφιλές τυφέκιο στον κόσμο. Διαθέτει επίσης όλα τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης εμπορικής εφεύρεσης: πρακτικότητα, αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος παραγωγής. Έχει κατασκευαστεί σε πολλές χώρες και είναι σε υπηρεσία σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και σε παράνομες, επαναστατικές και τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Το ΑΚ-47 ήταν η βάση για την ανάπτυξη πολλών άλλων ατομικών και ομαδικών πυροβόλων όπλων. Έχουν παραχθεί περισσότερα AK-τύπου τυφέκια από ότι το σύνολο των άλλων τουφεκιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου