Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Saint-Étienne FAMAS

FAMAS

FAMAS


Το FAMAS είναι ένα όπλο εφόδου που σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει το MAS Modele 49 και τέθηκε σε υπηρεσία το 1981. Η ονομασία του προέρχεται από το Fusil d’Assaut de la Manufacture d’Armes de Saint-Étienne, το οποίο σημαίνει όπλο εφόδου του εργοστασίου παραγωγής όπλων Saint-Étienne. Χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από τον γαλλικό στρατό.
Πρόκειται για ένα πλήρως αυτόματο όπλο, το οποίο δέχεται αποσπώμενο γεμιστήρα χωρητικότητας 25 σφαιρών 5.56mm NATO, ενώ μπορεί να πυροδοτήσει την σφαίρα M16, χωρίς να γίνει καμία τροποποιήση στο όπλο.
Η χειρολαβή του όπλου βρίσκεται πιο μπροστά απ
ό τον γεμιστήρα. Στο πάνω μέρος του όπλου βρίσκεται λαβή μεταφοράς, η οποία εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του όπλου. Ο μοχλός όπλισης βρίσκεται στο πάνω μέρος του όπλου, κάτω από την λαβή μεταφοράς και έτσι επιτρέπει αμφιδέξια χρήση, ενώ η θέση του μοχλού διευκολύνει την όπλιση του όπλου, αφού δεν χρειάζεται να απομακρύνει ο χρήστης το χέρι του από την λαβή του όπλου.
Το σχετικά μικρό μέγεθος και βάρος του όπλου επιτρέπει την εύκολη χρήση του , ενώ συχνά χρησιμοποιείται από αλεξιπτωτιστές. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης διπόδου ή ακόμη και ξιφολόγχης στο μπροστινό μέρος του όπλου.

Το αρχικό μοντέλο είναι το FAMAS F1, του οποίου η παραγωγή έχει σταματήσει πια. Σε γενικές γραμμές ήταν ένα αναξιόπιστο και μη ανθεκτικό όπλο. Έτσι, προέκυψε το G1, το οποίο είναι απλά μια βελτιωμένη έκδοση του ελαττωματικού F1. Ωστόσο, δεν ξεκίνησε ποτέ η παραγωγή αυτού του μοντέλου. Τελικά, το 1995 κυκλοφόρησε το G2, το οποίο είναι ανθεκτικότερο από τους προκατόχους του, αφού ορισμένα εξαρτήματα του είναι κατασκευασμένα από ίνες γυαλιού και όχι από πλαστικό, όπως ήταν στο F1.Παρόλο που χρησιμοποείται σε μεγάλο βαθμό, το F1 εξακολουθεί να είναι το κύριο όπλο του γαλλικού στρατού.
Γενικά, το FAMAS ξεκίνησε την ιστορία ως ένα ελαττωματικό όπλο, στο οποίο έγιναν πολλές βελτιώσεις στο πέρασμα των χρόνων. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του είναι σχετικά περιορισμένη, έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές χώρες και σε αρκετούς πολέμους, όπου απέδειξε την αξία του.

FAMAS F1/G2 προδιαγραφές
Χώρα προέλευσης:Γαλλία
Στην παραγωγή:1975 
Κασέτα:5.56 Χ 45 χιλ.
(STANAG 4172 για G2 την έκδοση)
Μήκος:757 χιλ. (29,8 μέσα)
Βάρος:3,8 κλ (8,4 λίβρες)
Κάνη:488 χιλ. (19,2 μέσα)
Rifling:3 αυλάκια, δεξιά συστροφή
Ικανότητα περιοδικών:25/30 κύκλων
Τύπος περιοδικών:αποσπάσιμο κιβώτιο
Ποσοστό πυρκαγιάς:950 κύκλοι ανά λεπτό
Ταχύτητα ρυγχών:960/925 μ/s
Αποτελεσματική σειρά:300/450 μ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου