Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

T86 Made In Taiwan

T86




Το τυφέκιο εφόδου Τ86 των 5,56 χλστ. της Ταιβάν είναι γνωστό και ως Type 86. Μοιάζει αρκετά με το αμερικανικό Μ16, αν και διαθέτει χαρακτηριστικά του προγενέστερου Τ65. Στην πραγματικότητα, το Τ86 είναι μια νεότερη έκδοση του Τ65 με αρκετά μικρότερες διαστάσεις. Το Τ65, επίσης των 5,56 χλστ., αποτέλεσε το κύριο όπλο του Στρατού της Ταιβάν. Κατασκευαζόταν εγχώρια από τη Βιομηχανία ΜηχανημάτωνHsin Ho, με τμήματα που προορίζονταν αρχικά για την κατασκευή τυφεκίων Μ16, και το άνω τμήμα του κορμού του πολιτικού τυφεκίου Stoner AR-18. Το Τ65 παραμένει ακόμη σε υπηρεσία και έχει αντικατασταθεί μόνο εν μέρει από τοΤ86, που επίσης κατασκευάζεται από τη Hsin Ho. Το όπλο λύνεται εύκολα, κάτι που βοηθά στη συντήρηση και την επιμελητειακή υποστήριξη, καθώς τα φθαρμένα ή κατεστραμμένα τμήματα μπορούν να αντικατασταθούν χωρίς δυσκολία. Διαθέτει κυρτό γεμιστήρα 30 φυσιγγίων του τύπου που χρησιμοποιείται για το Μ16, καθώς και κάννη με ραβδώσεις διάκενου 178 χλστ. που είναι κατάλληλες για τα νέα νατοικά πυρομαχικά SS109 των 5,56Χ45 χλστ.


Σε σύγκριση με το Τ65, το Τ86 έχει κοντύτερη κάννη με φλογοκρύπτη και τηλεσκοπικό πτυσσόμενο κοντάκι. Το περιστροφικό κλείστρο και ο μηχανισμός αερίων παραμένουν όμοια με αυτά του Τ65 και του αμερικανικού Μ16. Στα υπόλοιπα στοιχεία περιλαμβάνεται διόπτρα πάνω στο χερούλι μεταφοράς στο ύψος του κορμού. Στο σημείο αυτό τοποθετούνται, επίσης, σκόπευτρα διαφόρων ειδών (κατοπτρικά, νυχτερινά, με λέιζερ και αντανακλαστικά). Ένα σκόπευτρο με λέιζερ μπορεί να εγκατασταθεί στο άγκιστρο κοντά στη κάννη και στην ίδια θέση τοποθετείται φακός για νυχτερινές επιχειρήσεις. Το όπλο έχει τη δυνατότητα να φέρει δίποδο, αορτήρα και σιγαστήρα.


Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιεί αμερικανικούς γεμιστήρες C-MAG 100 φυσιγγίων, αν και οι ριπές με τέτοιους πρέπει να περιορίζονται για να μην υπερθερμανθεί η κάννη. Ένας ακόμη μηχανισμός είναι ο εγχώρια κατασκευαζόμενος εκτοξευτής βομβίδων Τ85 των 40 χλστ., το ταϊβανέζικο αντίστοιχο του αμερικανικού Μ203 ίσου διαμετρήματος. Έχει σχεδιαστεί και αραβίδα με βάση το Τ86, με κοντύτερη κάννη. Φαίνεται ότι έχει κατασκευαστεί σε μικρό σχετικά αριθμό και προορίζεται για χρήση από τις ειδικές δυνάμεις της χώρας



ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Διαμέτρημα: 5,56 χλστ.
Συνολικό μήκος: με κοντάκι ανεπτυγμένο 88 εκ., χωρίς 80 εκ.
Μήκος κάννης: 37,5 εκ.
Βάρος: χωρίς γεμιστήρα 3,17 κιλά
Θεωρητική ταχυβολία: 600 έως 900 βολές/λεπτό
Ταχύτητα εξόδου: 840 μ./δευτ
Μέγιστο ωφέλιμο βεληνεκές: 800 μ.
Γεμιστήρας: 30 φυσιγγίων αποσπώμενος ή 100 φυσιγγίων C-MAG


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου