Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

UZI

UZI 


Το UZI είναι ένα οπλοπολυβόλο που σχεδιάστηκε το 1948 από τον Uziel Gal και τέθηκε σε υπηρεσία για πρώτη φορά το 1954.  Πρόκειται για ένα όπλο που έχει παραχθεί από την Israel Military Industries (IMI), την FN Herstal, την Norinco και άλλες ακόμη εταιρείες.

Το UZI είναι ένα ιδιαίτερα απλό όπλο τόσο στην κατασκευή, όσο και στην χρήση. Ο γεμιστήρας τοποθετείται μέσα στην χειρολαβή, επιτρέποντας έτσι την γρήγορη αλλαγή γεμιστήρων, ενώ η λαβή του όπλου διαθέτει και διακόπτη ασφαλείας, εμποδίζοντας έτσι την κατά λάθος πυροδότηση σφαιρών. Μεγάλο μέρος του όπλου είναι κατασκευασμένο από μεταλλικά φύλλα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής του όπλου, ενώ τα σχετικά λίγα εξαρτήματα του, του επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη συντήρηση και/ή επισκευή του. Επιπλέον, για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του όπλου, λόγω του γεγονότος ότι είναι πλήρως αυτόματο,UZI έχει ειδικά σχεδιασμένη κάννη ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κατά την διάρκεια συνεχής χρήσης του όπλου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του όπλου το καθιστά ευάλωτο σε άμμο και χώμα. Τα πρώτα UZI διέθεταν ξύλινο κοντάκι, το οποίο αντικαταστάθηκε από ένα πτυσσόμενο και μεταλλικό.
Το UZI αρχικά σχεδιάστηκε για να πυροδοτεί την σφαίρα 9mm Parabellum και έχει την δυνατότητα πυροδότησης 600 περίπου σφαιρών το λεπτό. Μια έκδοση του που χρησιμοποιεί την σφαίρα .45 ACP πυροδοτεί μέχρι και 500 σφαίρες το λεπτό. Μια μικρότερη έκδοση του, το Mini UZI*, κυκλοφόρησε το 1980 και έχει την δυνατότητα πυροδότησης μέχρι 950 σφαιρών το λεπτό. 
Το Micro UZI είναι μια ακόμη μικρότερη σε μήκος έκδοση του αρχικού που κυκλοφόρησε το 1986 και μπορεί να πυροδοτήσει ακόμη και 1200 σφαίρες το λεπτό. Τέλος, το UZI Pro είναι μια ανανεωμένη έκδοση του Micro UZI που σχεδιάστηκε από την IMI και κυκλοφόρησε το 2010. Είναι κατασκευασμένο εξ’ολοκλήρου από πολυμερές για να μειωθεί το βάρος του όπλου, έχει επανασχεδιασμένη κάννη και υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής από το πλήρως αυτόματο σύστημα πυροδότησης σφαιρών στο ημι-αυτόματο.
Το UZI, παρά τα ελαττώματά του, είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό όπλο. Μάλιστα, κατά την διάρκεια των δεκατιών του ’60, ’70 και ’80, οι πωλήσεις του όπλου αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που έγινε, για εκείνη την περίοδο, το δημοφιλέστερο οπλοπολυβόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει χρησιμοποιηθεί από τις στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις περισσότερων από 90 χωρών, ενώ το γεγονός ότι πωλείται ακόμη και σήμερα αποδεικνύει την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα του όπλου αυτού.





Είδος σφαίρας: 9×19mm ParabellumΧωρητικότητα γεμιστήρα: 16,20,32 ή 40
Ταχύτητα σφαίρας: 400m/sΜήκος όπλου: 640/470mm
Σφαίρες ανά λεπτό: 600rds/minΜήκος κάννης: 260mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 50mΚαθαρό βάρος: 3.5kg


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου